Alkohol, rusmidler og andet misbrug

Har du - eller én af dine nærmeste -  et overforbrug/misbrug af alkohol eller rusmidler? Har du problemer med ludomani?

Varde Kommune har en række forskellige tilbud uden egenbetaling, hvad enten du ønsker at tale med en fagperson om dit forbrug/misbrug eller hvis du ønsker at komme i behandling.

Spørgsmål og svar

Hvor kan jeg som barn eller ung få hjælp, råd og vejledning om rusmidler?

Pil ned ikon

Åben anonym familierådgivning for børn og familier:

Varde Kommune tilbyder hver torsdag åben anonym familierådgivning til børn, unge og forældre.

Har du behov for råd og vejledning, kan du hver torsdag mellem kl. 15.00 og 17.00 ringe på tlf. 2059 0608.

Telefonerne er lukket på torsdage, der falder på helligdage samt torsdage i juli.

Åben rådgivning:

Har du som barn eller ung brug for råd og vejledning, enten fordi du selv har problemer med alkohol eller rusmidler, eller fordi dine forældre har det, kan du – hver torsdag kl. 15-16.45 – kontakte Modtageteamet på tlf. 7994 7828.
(Der er lukket helligdage og i juli måned).

Her kan du også henvende dig, hvis du er bekymret for et barn pga. alkohol i familien.

Samtalegruppe for børn:

Er du mellem 9 og 12 år kan du deltage i en samtalegruppe med andre børn, som også lever i en hverdag med forældre, der drikker for meget.
Du kan kontakte, Modtageteamet på tlf. 7994 7828

Varde Gymnasium og HF / Varde Handelsskole og Handelsgymnasium:

Er du elev på Varde Gymnasium og HF eller Varde Handelsskole og Handelsgymnasium, så har du mulighed for at få rådgivning og støtte hos Time Out. Læs mere om Time Out her (åbner i nyt vindue)

Din henvendelse kan ske anonymt.

Andre steder, børn og unge kan henvende sig

Hvor kan jeg som voksen få råd og vejledning?

Pil ned ikon

Samtale og motivation:

Center for Sundhedsfremme tilbyder en afklarende snak omkring dit forbrug af rusmidler. Centeret yder ikke behandling men en hjælp til afklaring og motivation.
Du kan også henvende dig, hvis du er bekymret for én, som er tæt på dig.

Din henvendelse kan ske anonymt.

Kontakt Glenn på tlf. 4119 0448 eller via e-mail på glol@varde.dk.

Rådgivning om behandlingstilbud:

Center for Misbrug i Esbjerg tilbyder åben rådgivning om behandlingstilbud til dig selv eller dine nærmeste både i Varde og i Esbjerg. Du kan læse mere på Center for Misbrugs hjemmeside her (åbner i nyt vindue).

Ønsker du anonym rådgivning om behandlingstilbud hvor dit navn ikke registreres, kan du henvende dig til Center for Misbrug i Esbjerg på tlf. 2360 9014.

AlkoLog

Vil du have hjælp til at drikke mindre?
Med appen Alkolog (gratis app) kan du få overblik over, hvor meget du drikker og gode råd til, hvordan du selv kan skære ned på dit alkoholforbrug.
Appen kan hentes gratis, hvor du henter dine apps.

Hvad gør jeg, hvis jeg vil i behandling for alkoholmisbrug?

Pil ned ikon

Ambulant alkoholbehandling er et tilbud uden egenbetaling, og du har mulighed for henvende dig anonymt.

Du kan frit kan vælge dagbehandling på et alkoholambulatorium i Danmark, uanset hvor du bor, under den forudsætning, at stedet er kommunalt eller har driftsaftale med kommunen.

Har du behov for døgnbehandling, skal du visiteres til behandlingen af Varde Kommune.

Alkoholbehandlingen iværksættes senest 14 dage efter, at du har henvendt dig. Denne frist gælder dog ikke, hvis du vælger et andet behandlingssted, end det Varde Kommune anviser.

Varde Kommune har samarbejdsaftale med Center for Misbrug i Esbjerg, hvor du kan henvende dig, hvis du er over 18 år og ønsker behandling. Læs mere på centrets hjemmeside her (åbner i nyt vindue).

Du kan også henvende dig til Varde Kommunes misbrugskonsulent  Maibritt T. på tlf. 79946645 , hvis du ønsker rådgivning om behandlingstilbud til dig selv eller dine nærmeste.

Hvad gør jeg, hvis jeg vil i behandling for stofmisbrug?

Pil ned ikon

Har du et problematisk forbrug af eksempelvis hash, kokain, amfetamin, ecstasy eller forskellige former for medicin, kan du søge behandling.

Behandlingen er et tilbud uden egenbetaling.

Du kan som udgangspunkt frit vælge behandlingssted.

Behandlingen iværksættes senest 14 dage efter, at du har henvendt dig. Denne frist gælder dog ikke, hvis du vælger et andet behandlingssted, end det Varde Kommune anviser.

Varde Kommune har samarbejdsaftale med Center for Misbrug i Esbjerg, hvor du kan henvende dig, hvis du er over 18 år og ønsker behandling. Læs mere på centrets hjemmeside her (åbner i nyt vindue).

Du kan også henvende dig til Varde Kommunes misbrugskonsulent Maibritt T. på tlf. 7994 6645, hvis du ønsker rådgivning om et behandlingstilbud til dig selv eller dine nærmeste.

Er du blevet afhængig af lægeordineret medicin, skal du kontakte din egen læge. Din praktiserende læge kan vælge selv at tage sig af behandlingen, eller kan henvise videre til et misbrugscenter.

Hvad gør jeg, hvis jeg har problemer med ludomani?

Pil ned ikon

Ludomani – eller sygelig afhængighed af pengespil – er en lidelse, som er blevet voldsomt udbredt i de seneste år. Man regner med at 150.000 mennesker i Danmark har et problematisk forhold til spil, heraf kan rigtig mange betegnes som ludomaner. Samtidig er det en afhængighed, som kan være svær at få øje på, da den i modsætning til kemiske afhængigheder, ikke har en gradvis og synlig deroute.

Du skal selv opsøge et behandlingssted. Du kan finde en oversigt over offentligt støttede behandlingscentre (åbner i nyt vindue).

Behandlingen er uden egenbetaling, da den er støttet af Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

Hvor skal jeg henvende mig, hvis jeg ønsker mere information om forebyggelse af misbrug?

Pil ned ikon

I Varde Kommune varetages rusmiddelforebyggelse af Center for Sundhedsfremme.

Tilbuddene omfatter også tilbud til skoler, f.eks. gæstelærer besøg i 6.-10. klasse, pårørendekontakt, SSP-samarbejdet, ligesom vi kan henvise til andre rådgivningsmuligheder.

Kontakt Center for Sundhedsfremme, Glenn på tlf. 4119 0448 eller via e-mail på glol@varde.dk.

Kvalitetsstandard for alkohol- og stofmisbrugsbehandling

Pil ned ikon